Dutch Sustainable Fashion Week 2019

Future Fashion DSFW

De Dutch Sustainable Fashion Week foundation organiseert voor de zesde keer het grootse duurzame mode evenement van Nederland: DSFW. Het programma bevat terugkerende thema’s als circular fashion, waste reduction en (new textile) innovation. Dutch Sustainable Fashion Week zal dit jaar van 4 t/m 13 oktober plaatsvinden.

Gedurende tien dagen wil de DSFW duurzame fashion ontwikkelingen, innovaties en young designers een breder podium bieden, talentontwikkeling stimuleren, informatie over duurzame mode verstrekken en partijen met elkaar verbinden.

Dit jaar draait het evenement om de toekomst van sustainable fashion in Nederland. Het publiek blikt door de lens van de designers vooruit naar wat er komen gaat.

Future fashion tijdens Dutch Sustainable Fashion Week

Op vrijdag 4 oktober, Werelddierendag, showen drie jonge en talentvolle designers hun 14-delige collectie tijdens de Future Fashion show. De drie ontwerpers Sharita Karsten, Weiyu Hung en Tim Dekkers hebben recent een modeopleiding afgerond en hebben een frisse kijk op sustainable fashion. Zij zullen daarom diverse issues uit de branche onder de aandacht brengen bij het grote publiek. De ontwerpers gebruiken onder andere vegan alternatieven voor dierlijke materialen, maar daarnaast maken zij ook gebruik van disposable materialen die de huidige fast fashion materialen kunnen vervangen.

Wat is sustainable fashion?

Om duurzaamheid binnen de modebranche beter te kunnen herkennen, heeft de DSFW negen kenmerken ontwikkeld waaraan de productie moet voldoen, ook wel bekend als de negen regels van duurzame mode. Dit maakt het makkelijker om de keuze te maken als je sustainable wilt shoppen. De gehele lijst met sustainable fashion brands samengesteld door DSFW vind je hier.

Low Impact DSFW sustainable fashion

 Responsible low impact

Een zo laag mogelijke impact op het milieu door de gehele productieketen. Wanneer er gesproken wordt over ‘responsible low impact’ betekent dit dat er zo weinig mogelijk giftige afvalstoffen vrij komen tijdens de productie van je kleding. Maximaal 5% in plaats van een gebruikelijke 50-60%, afhankelijk van het materiaal. Ieder materiaal heeft een andere impact.

Organic DSFW sustainable fashion

 Organic 

Als kleding organic is dan is het gemaakt van milieuvriendelijk materiaal met een natuurlijke basis. Het betreft ook de behandeling van de stof, die dient ook milieuvriendelijk te zijn. Het verven van kleding kan bijvoorbeeld zorgen voor het vrijkomen van giftige stoffen.

Fairtrade

Fair-trade kleding wordt door mensen gemaakt die onder gezonde, eerlijke en veilige omstandigheden werken. Het komt veel voor dat arbeiders in ontwikkelingslanden onder zeer slechte omstandigheden werken, met weinig slaap en lange werkdagen van 14 uur. Fairtrade gaat uit van een leefbaar inkomen en goede werkomstandigheden voor alle arbeiders in het productieproces.

Vegan DSFW sustainable fashion

 Vegan

Dit betekent dat er geen dierenleed aan te pas is gekomen bij de productie van de kleding. Bij de productie van bont, leer, wol en veren is er veelal sprake van dierenleed, waarbij dieren worden gedood of uitgebuit. Waarbij wol het meest onderschatte dieronvriendelijke materiaal is, omdat het dier niet gedood hoeft te worden voor het product.

Local DSFW sustainable fashion

 Local

Korter transport betekend minder uitstoot. Echter is hierbij een label met daarop “made in Europe” niet voldoende, omdat in veel gevallen alleen het eindproduct genaaid is in Europa en de grondstoffen vervolgens uit ontwikkelingslanden komen.

Recycling DSFW sustainable fashion

 Recycled & Reused

Bij het produceren van een kledingstuk is er sprake van gemiddeld 20% restafval bij het snijden van de stoffen. Deze reststoffen kunnen hergebruikt worden, net als oude kledingstukken die weer tot grondstof bewerkt kunnen worden voor een  nieuw kledingstuk. Op deze manier is er geen sprake van afval, maar recycling.

Hand made 
 DSFW sustainable fashion

 Handmade

Dit product is de hand en met aandacht voor vakmanschap gemaakt. Met zorg en precisie maakt dit merk de producten.

Transparency DSFW sustainable fashion

 Transparancy

Merken die transparant zijn over hun productieproces geven aan waar de grondstoffen vandaan komen, wat de arbeidsomstandigheden van de wzijn en hoeveel de werknemers verdienen.

Charity DSFW sustainable fashion


 Charity Donation

Bij aankoop van een product, wordt er een goed doel gesteund. Dit kan door middel van een bijdrage aan een goed doel, het aanbieden van een nieuw product in het productieland, of het bieden van ondersteuning met ontwikkelingshulp. Zo is een product niet alleen leuk voor de consument, maar ook voor de maker.

Source: DSWF

Gepubliceerd door Yasser Alahwal

Experienced Journalist with a demonstrated history of working in the management consulting industry. Skilled in Negotiation, Analytical Skills, Microsoft Word, Sales, and Team Building. Strong media and communication professional with a Bachelor's degree focused in Media from Damascus University.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: