De evolutie van de ‘selfie’

Frida Kahlo

Als je “Frida Kahlo” Googled zul tientallen foto’s en schilderijen van een scherpe blik van een vrouw zien. Je denkt niet gelijk aan een hedendaagse selfie. Het is kunst, hoe ze met haar twee duidelijk verbonden wenkbrauwen, zwart haar, kleurrijke kleding en bloemen refereert naar haar Mexicaanse achtergrond.

Kahlo is een van de belangrijkste kunstenaars bekend om haar zelfportretten. Ze heeft haar eigen artistieke ontwikkeling vereeuwigd. De borstels en olieverf die de tijd doden en zich voortdurend veranderen.

Frida Kalou is het best bekend voor het tekenen van haar gezicht meer dan iets anders
Frida Kahlo

Kahlo was niet de eerste en zeker niet de laatste die zichzelf vereeuwigde, het is een inherent onderdeel van de schilderkunst en fotografie. Iets wat zo lang geleden begon is geëvalueerd tot front cams in mobiele telefoons, en we noemen het nu een “selfie”.

Farao’s zette de trend

Het is moeilijk om naar een enkel kunstwerk of een bepaalde kunstenaar te verwijzen en te beweren dat dit de eerste poging is tot een zelfportret. Zelfs voordat kunst een individuele praktijk werd, d.w.z. toen het in de oudheid een historische en culturele praktijk was, bestaat het zelfportret.

Beeldhouwer Koning Akhenaten "Beck" naast zijn vrouw
Beeldhouwer Koning Akhenaten “Bek” naast zijn vrouw

De kunstenaar, of hij nu een schilder of een beeldhouwer is, plaatst hierin zichzelf in zijn eindproduct. Het eindproduct kan ook kenmerken van de kunstenaar bevatten zonder er direct op te lijken. Het meest bekende voorbeeld is de speculatie dat de Mona Lisa, slechts een diversificatie is van de kenmerken van Leonardo da Vinci.

Een van de eerste bewaard gebleven portretten tot nu toe kan echter worden beschouwd als de oude Egyptische beeldhouwer Bek, de officiële beeldhouwer van koning Achnaton, die naar verluidt verantwoordelijk is voor het meesterwerk van het gezicht van Nefertiti, en een zelfportret sculptuur van hem en zijn vrouw maakte (ca. 1345 v.Chr.). )

Zijne heiligheid

In de middeleeuwen was het zelfportret bijvoorbeeld geen kunst zonder betekenis, maar had het een religieuze en spirituele aard. In zijn boek ‘Zelfportret: een culturele geschiedenis’ onderzoekt James Hall de evolutie van zelfportret, verwijst hij naar de mythe dat een heilige genaamd Veronica Christus ontmoette op weg naar een kruisiging en haar een sjaal bood om zijn bloed en zweet weg te vegen. Er is een overtuiging dat dit het meest heilige zelfportret is, van Christus op een linnen doek, sommigen geloven dat dit het gezicht van Christus is.

Onder het concept van heilige zelfportretten laat bijvoorbeeld St. Dunstan zichzelf naast Christus zien refererend naar zijn onderwerping en geloof.

Portretten kunnen duidelijker worden getraceerd in de Nederlandse, Duitse en Italiaanse Renaissance, waar het zelfportret een van de soorten kunst werd naast portret, landschap en stille natuur. Het eerste olieverfschilderij van een zelfportret kan op 1433 worden gedateerd en is gemaakt door Jean Van Eyck, waarna de Duitse Albrecht Dürer het genre verder ontwikkelde.

In de Italiaanse Renaissance was het subjectieve beeld niet zo duidelijk, maar het was gebruikelijk dat de kunstenaar zich onsterfelijk maakte onder de massa. Michelangelo gebruikte zijn eigen gezicht om een ​​van zijn gigantische muurschilderingen op het dak van de Sixtijnse kapel te schilderen.

Bijna alle 19e-eeuwse kunstenaars maakten zelfportretten en sommigen kozen zelfs het genre als de primaire vorm van zelfexpressie. Vincent van Gogh was er een van, die 37 zelfportretten schilderde als een verslag van de ontwikkeling van zijn artistieke potentieel. Daarnaast legde hij zijn psychologische en fysieke conditie vast.

Het eerste olieverfschilderij van een zelfportret kan op 1433 worden gedateerd door Van van Aike
Het eerste olieverfschilderij van een zelfportret kan op 1433 worden gedateerd door Van van Aike

De uitvinding van de fotografie

Een belangrijke verandering die aan het einde van de 19e eeuw is de uitvinding van de fotografie. Dit veranderde veel in de schilderkunst en de aard van de visie van de kunstenaar op zichzelf en de wereld. Een machine kon nu de realiteit overbrengen zoals ze was, en kunst werd unieker.

Ook in de fotografie zijn veel beoefenaars geïnteresseerd in zelfportret. Het eerste zelfportret is terug te voeren tot 1839 en wordt toegeschreven aan Robert Cornelius.

Vanwege de opkomst van fotografie veranderde de kunst van de twintigste eeuw. Surrealistische portretten zoals die van Frida Kahlo werden populairder. Als we nagaan hoe Picasso zichzelf schilderde, zien we dat hij realistisch begon maar eindigde met zijn kubistische visie.

De selfie

In 2013 heeft het Oxford Dictionary formeel het woord “selfie” toegevoegd. De definitie van de handeling van een persoon die een foto van zichzelf neemt. Vanwege het huidige gemak wat erbij komt kijken kreeg het ouderwetse zelfportret een nieuwe benaming.

Analisten en psychologen zijn altijd bezig geweest met het koppelen van het idee van selfie aan narcisme. In de social media cultuur, waarin we veel van onszelf delen, komt het zelfbeeld onder de loep te liggen.

Meerdere perspectieven op het fenomeen van de selfie verwijzen naar over-bewondering. Soms gaat het om een verlangen naar digitale acceptatie. Maar het is ook gewoon wat het altijd al was, een middel om jezelf te delen met de wereld.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: