Duurzaam kerst vieren

duurzame kerst

Een gezellige kerst hoeft natuurlijk geen aanslag op het milieu te zijn. Met een klein beetje verbeelding kunnen we de impact van de feestdagen op onze omgeving verminderen.

Een “guilt free kerstboom”

Vroeger kon je alleen kiezen tussen de niet zo sustainable kunststof kerstboom en de ook zeker niet sustainable echte boom die daarna bij het grofvuil terecht komt. Steeds meer mensen vinden dat helemaal geen goed idee. Maar er zijn gelukkig andere opties, je kunt ook een kerstboom huren of adopteren en als je een kerstboom in een bloempot koopt gaat je boom soms wel twee tot drie jaar mee. Ook voor decoratie kun je kiezen om meer te hergebruiken of iets aan te schaffen dat milieuvriendelijk is geproduceerd bijvoorbeeld bij Eartheasy.

Duurzame Cadeaus

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om minder cadeautjes te kopen dit jaar, niet alleen duurzaam voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Re-gifting is een andere optie, ook al strookt het met ouderwetse etiquette iedereen weet wel hoe het is om iets te krijgen waar je niets aan hebt maar een ander wel hele erg blij van wordt. Als je creatief bent kun je zelf een eco-friendly cadeautje maken, bijvoorbeeld een herbruikbare adventskalender. Toch wil je soms een cadeautje kopen, in dat geval kun je op het volgende letten:

  1. Kies cadeaus gemaakt van gerecycled materiaal
  2. Koop cadeaus zonder batterijen
  3. Kom je er niet uit, dan is er nog de nationale groene cadeaubon of koop “NIKS” en steun de natuur.
  4. Voor Cadeaupapier en kerstkaartjes kun je gerecycled papier gebruiken. plastic free,
  5. Ga voor fair trade zo weet je waar je product vandaan komt en weet je dat er eerlijke handel heeft plaatsgevonden. Twee van mijn favorieten zijn: A Beautiful Story en Return to Sender beide verkopen handgemaakte producten met een verhaal.

Een biologisch, vega of vegan kerstdiner

Kerst betekend voor een heleboel mensen lekker eten en drinken, misschien zelfs iets meer dan gewoonlijk. Voor veel mensen betekend dat veel vlees, gevogelte en alcohol. Organiseer jij dit jaar een kerstdiner? Dan kun je een volledig biologisch, vegetarisch of vegan kerstdiner overwegen. Voor vegetarische kerstrecepten kun je terecht bij ELLE en voor een veganistisch kerstdiner vind je bij AH en Delicious Magazine genoeg variatie. Qua drankjes kun je kiezen voor een biologische wijn, whiskey of gin.

Verder kun je om onnodig veel afval te produceren ervoor zorgen dat je geen single-use materiaal gebruikt zoals wegwerp bekertjes, bestek, rietjes of servetjes. Geef al je gasten een glas met en mooi naamkaartje erop, zo zorg je dat je niet met een berg afwas opgescheept zit aan het einde van de avond.

Een eco friendly kerst outfit

Net als bij de cadeaus gaat hier ook op: Je hoeft natuurlijk niets nieuws te kopen. De kans is groot dat je zelf al wat hebt liggen. Ook als je bent uitgekeken op wat je hebt kun je altijd nog wat met vriendinnen ruilen. Als je wel aan iets nieuws toe bent (je mag jezelf toch ook best een cadeautje geven) dan is een meer sustainable alternatief om iets tweedehands aan te schaffen. Verder kun je bij compleet nieuwe aankopen letten op het materiaal en of het fair fashion is. Modeblad Elle maakte een lijst met winkels waar je verantwoord kunt shoppen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: