Site icon DAM WRITERS

5 Manieren om je goede voornemens te realiseren in 2020

Goede Voornemens 2020
Advertisements

Goede voornemens, we hebben ze allemaal, maar ook weten we dat er vaak weinig van terecht komt terwijl de intentie er wel is. Goede voornemens gaan uiteindelijk over de vraag wie we willen zijn en dat is meestal een verbeterde versie van onszelf. Dit zijn vijf tips om je goede voornemens deze keer wel te realiseren.

1. Stel concrete doelen en gebruik een planner

Don’t call it a dream, call it a plan. In plaats van je te richten op “meer sporten en minder vlees eten”, kun je beter een plan maken. Bijvoorbeeld drie keer in de week sporten en twee keer per week vlees eten. Met je einddoel in gedachten bereik je meer. In plaats van denken aan afvallen, kun je beter focussen op je levensstijl veranderen. Zo maak je een blijvende verandering om een gezondere versie van jezelf te worden in plaats van een tijdelijke. Om je plan te maken kun je het beste een planner gebruiken, zowel on als offline. Mijn favoriete planners zijn de Purpuz Planner omdat je er duidelijke doelen mee kunt stellen en de Passion Planner omdat je er veel ruimte hebt om je creativiteit los te laten.

2. Deel je motivatie en goede voornemens met anderen

We zijn succesvoller als we vrienden en familie over ons voornemen vertellen omdat je support kunt krijgen als je in oude gewoontes vervalt, zo bleek uit onderzoek van psycholoog Richard Wiseman van de University of Hertfordshire in 2007.

Echter, werkt dit niet voor iedereen “Je moet vooral je mond houden als je je doelen wilt halen”. volgens de Ted talk van ondernemer Derek Sivers. Zijn idee – uiteraard ondersteund door wetenschappelijk onderzoek – is dat door het uitspreken van wat je wilt bereiken naar anderen toe, je in je hoofd het gevoel creëert dat je doel al is bereikt is. Vervolgens verzwakt de motivatie om ook echt aan de slag te gaan. Je zou je doel dus vooral voor je moeten houden en er “gewoon” mee aan de slag moeten gaan. Het kan dus allebei, maar wat bij jou het beste past dat weet je zelf. Voel je je prettig bij het delen van je doelen, dan kun je ervoor kiezen dat wel te doen maar als je het gevoel hebt dat je dan minder bereikt, schrijf ze dan alleen op voor jezelf.

3. Begin niet op 1 januari met goede voornemens

Januari is de minst efficiënte maand om goede voornemens te starten, zo blijkt uit gegevens van StickK, een website die mensen helpt om persoonlijke doelen te bereiken.

In januari genomen voornemens werden het minst vaak volgehouden. De maand met het hoogste succespercentage is augustus, maar dit iljkt te maken te hebben met de hoge percentages mensen die net terugkomen van vakantie. Dat is een fris begin waar je weer went aan je routines en de energie hebt om deze te veranderen. Echter kun je natuurlijk elke dag van het jaar besluiten om een positieve stap te zetten richting een doel.

4. Herken de valkuilen

Een reden waarom we goede voornemens niet volhouden is dat we experts zijn in het verzinnen van smoesjes. Het is te koud, je bent te moe of je hebt er gewoon geen zin in. Als je je er bewust van bent dat je een uitvlucht zoekt ben je al halverwege een oplossing.

Schrijf op welke hindernissen je streven in de weg staan en hoe je daar mee omgaat. Gezond eten is een van de meest voorkomende goede voornemens, maar als je moe bent en een lange dag hebt gehad is dat patatje altijd net iets aantrekkelijker. Ook helpt het om in je planner te noteren wanneer, waar, met wie en hoe je wat gaat doen. Mensen die dit doen, blijken beter bestand te zijn tegen afleiding en hindernissen.

5. Laat je inspireren en zet het op papier

Het is niet erg om bij een ander af te kijken wat je zelf zou willen doen. Je kunt je er juist door laten inspireren. Lammert Kamphuis haalt inspiratie uit de deugdethiek, waar veel waarde wordt gehecht aan rolmodellen. ‘Om goede voornemens vol te houden, kan het helpen om een voorbeeld te nemen aan mensen die in de praktijk brengen wat jij wilt bereiken’. 

Maak een mood-board met je doelen en de manier hoe je deze gaat bereiken. Knippen en plakken, tekenen of schrijven, iedereen kan zich ergens anders in vinden dus kies wat het beste bij jou past. Visualiseer je doelen zodat je ze kunt realiseren en manifesteren door je er op een positieve manier op te focussen, zo ga je met een frisse start 2020 in. En vergeet niet, dit wordt jouw jaar!

Exit mobile version