Creatief Kopiëren op Instagram

Interactieve (Pop-up) musea zijn al een tijdje populair in de VS. In Nederland en de rest van Europa is deze trend in opkomst. Het fenomeen van Instagramwaardige pop-up locaties leidt tot kleurrijke kiekjes in onze Insta feed die niet veel van elkaar lijken te verschillen, zoals Britt Beste Social hier laat zien. In de comments geven volgers aan dat ze er ook graag heen willen. Betekend dit dat we minder origineel of creatief zijn omdat we bijna dezelfde foto willen maken die een ander al heeft gepost of gebruiken we het als inspiratie?

De functies van imitatie

De bewegingen van iemand met wie je in gesprek bent nadoen, zou ervoor zorgen dat diegene je sympathieker vindt, althans dat denken groep wetenschappers. Maar van deze ‘like me-hypothese’ klopt niet volgens onderzoek van sociaal psycholoog Tim Faber. Bovendien stelt hij dat imiteren is aangeleerd.

Maar imitatie is ook een kunst opzich

De veelzijdige radio dj Edwin Evers kreeg in december 2018 de André van Duin Comedy Award uitgereikt

De veelzijdige radio-dj Edwin Evers kreeg in december 2018 de André van Duin Comedy Award uitgereikt in een uitzending van De Wereld Draait Door. De prijs bestaat uit een beeldje en 12.500 euro.
Gevoelige onderwerpen gaat hij niet uit de weg en zijn imitaties worden ervaren als uitzonderlijk en levensecht.

Copycat creatievelingen

Kopiëren wordt door veel mensen gezien als not done. Het kan echter een goede manier zijn om iets nieuws te creëren. Een nieuw idee is meestal een mengelmoes of verbeterde versie van andere ideeën.

Iedere creatieveling is een verzamelaar; je bent zo goed als dat wat je om je heen verzamelt. Begin altijd met kopiëren wat je leuk vindt. Iets inspireert je omdat het een deel van jezelf aanraakt dat je wilt laten groeien. Zelfs grote kunstenaars hebben inspiratie nodig, Frieda Kahlo werd geïnspireerd door Diego Riviera en Van Gogh door Gauguin.

De regels van creatief kopiëren

  • Verzamel je helden om je heen.
  • Kopieer niet één persoon, maar van velen.
  • Verbeter het concept of de uitvoering. 
  • Werk aan meerdere projecten, zo kan het ene project het andere inspireren.

Instagram-waardige musea

Volgens Instagram deskundige Kirsten Jassies zijn Instagram waardige musea een plek waar een setting wordt gecreëerd om goed te kunnen fotograferen” zegt ze tegen nu.nl Dat is volgens haar een grote trend waar horeca en hotels al eerder op inspeelden, en musea nu dus ook. Niet alleen Wondr, maar ook Museum Voorlinden is er een goed voorbeeld van.

De oprichter van Wondr gaf aan dat het niet specifiek op Instagram gericht is. Je hoeft er zelf geen foto’s te maken. Door een persoonlijke QR-code krijg je na afloop je foto’s gemaild, de bedoeling is dat je juist je telefoon in je zak laat en geniet van de ervaring.

Ben je geïnspireerd geraakt door creatieve Instagram copycats? Dan kun je zelf natuurlijk ook een bezoekje brengen aan de Instagram waardige musea, al is het om je feed wat kleur te geven.

Bronnen: Happinez Science Daily

Leave a Reply