Famke Louise en Rumag zetten succesvolle marketingstunt in

Niet alleen haters, maar ook media en zelfs fans reageren met afschuw op de foto die vlogger en zangeres Famke Louise in haar Instagram stories postte.

Het bleek een grote marketingstunt te zijn die zijn vruchten afwierp. Alle ogen waren de afgelopen drie dagen gericht op Famke.

Famke maakt het bont

Famke wist de boel flink op te jutten door een post in haar Instagram stories. Op de foto is te zien hoe ze ogenschijnlijk bont aan het shoppen was voor haar kledinglijn. De shockerende caption ” Welk bontje past bij mij” maakt het geheel af. Instagram gebruikers deelden massaal screenshots van de foto die Famke na een paar minuten verwijderde. De haat in de reacties liegt er niet om, iedereen stond klaar met een mening over het dragen van bont.

Rumag weet hoe ze de boel kunnen aanwakkeren

Rumag zette hun enorme bereik in om nog meer reacties op social media uit te lokken met een provocerende reactie op Famke’s foto. Onder twee posts gefocust op Famke’s bonte shopgedrag worden honderdduizenden kritische maar ook op zijn zachts gezegd grove comments geplaatst. Instagram is het ermee eens “You don’t do that, Nobody does that” zoals Oprah in de meme van de tweede post zegt.

Famke krijgt een golf van haat over zich heen, allemaal precies volgens planning want het was een simpele maar doordachte marketing stunt ter promotie van Famke’s documentaire die gister op Videoland verscheen. Er was helemaal geen kledinglijn, Famke dook juist de Chinese bontindustrie in om de afschuwelijke praktijken onder de aandacht te brengen.

Mensen boos maken werkt

In de Iris Participation Brand Index, het grootste onderzoek naar Rendement op Klantbetrokkenheid, heeft marketing strateeg Amy Brown de wetenschap bestudeerd achter het bouwen van een merk dat resoneert. Een van de belangrijkste bevindingen is dat het safe spelen schadelijker is voor je merk dan mensen boos te maken.

Volgens Amy Brown, founder van Phoenix Brand Strategy moet je als merk niet bang zijn. “Eigenlijk moet je mensen juist boos maken”. “Haters haten toch wel”. En dat blijkt ook hier het geval te zijn, een handjevol twitteraars kunnen ook na de onthulling van de documentaire de stunt niet waarderen maar voornamelijk is er veel lof voor het idee en de uitvoering ervan.

Tweet Famke Louise Bont Girl
Tweet Famke Louise Bont Girl

Als je ophef wilt veroorzaken om een statement wilt maken is mensen boos maken soms de beste strategie. “Wat het (boos maken van mensen) je op korte termijn kost is niks vergeleken op lange termijn niet uitdrukken waar jouw merk voor staat,” zoals Brown in haar artikel bij Onbrand schreef.

Al met al is het naar mijn mening een scherpe actie van zowel Famke Louise als Rumag en zeker niet zonder reden, want veel bont dat in Nederland wordt verkocht, komt uit China. Het is tijd dat het resterende groepje bontdragers ook hun ogen opent.

“Ik hoop dat andere mensen wakker worden en ook geen bont meer dragen”

Famke Louise

Check de documentaire Bont Girl van Famke nu op videoland

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: