Social media-moe? Dit kun je eraan doen!

Vaak genoeg zie je een post in je feed verschijnen van een van je (digitale) vrienden die helemaal klaar is met social media (nouja voor een tijdje dan). Ook celebrities hebben het er soms even mee gehad. Ed Sheeran kondigde eind december aan een break te nemen van social media en Hailey Bieber (de vrouw van) uitte haar ongenoegen met de manier waarop mensen op social media met elkaar omgaan. Wat is het precies dat ervoor zorgt dat we af en toe, al is het maar even, naar een social media vrij leven verlangen?

View this post on Instagram

I would say my most favorite part of existing is human connection. I absolutely love connecting with other people, I love finding common interests between me and others, hearing people’s story, I love laughing with others, and I love crying with others. I feel so very very deeply. My heart explodes with happiness when my friends and family are happy and my heart feels crushed when they are hurting and sad. The reason I say all of this is: because I love to connect, I do my best to expose my heart which means I love freely and I empathize deeply, and because of that I also hurt very easily when I feel like people don’t see my heart and see me for who I am and the reason I’m even sharing this, is because Instagram, Twitter etc is SUCH a breeding ground for cruelty towards each other, and because people don’t take the time to connect with each other on an honest level before they resort to hatred, it starts to damage what could be really beautiful human interaction and connection. I could sit here all day and say the hate doesn’t bug me, that the words that are said don’t affect me. But NEWS FLASH: it hurts to be torn apart on the internet!!! It hurts to be compared to other human beings every single day, it hurts for people to jump to conclusions and make assumptions. It hurts to be called names, and to feel like you don’t measure up to a certain standard.. the list goes on and on. I share this only because it weighs often on my heart and because it’s important to be honest about how these things affect us mentally and emotionally. Hopefully it speaks to someone struggling with the same. with that being said Happy New Year. Let’s connect more in 2020 🙂

A post shared by Hailey Baldwin Bieber (@haileybieber) on

View this post on Instagram

Brb x

A post shared by Ed Sheeran (@teddysphotos) on

Hoe wij de minpunten van social media ervaren

1. We objectiveren onszelf

We beoordelen anderen op basis van een serie foto’s wanneer we besluiten om te liken, volgen of verder te scrollen. Logisch, maar we zijn ook steeds meer onszelf gaan beoordelen op basis van onze eigen social media presence. Veel mensen willen overkomen als succesvol, sociaal, aantrekkelijk en interessant. We identificeren ons met onze best verkoopbare en aangepaste eigenschappen die we promoten op social media.

Wat doet dat ertoe? Als we het neppe ideaalbeeld van anderen en van onszelf vervolgens gaan gebruiken als maatstaf voor de realiteit, dan kunnen we aardig in de knoop raken, vooral als dit vervolgens niet blijkt te lukken. Een andere optie is overgaan tot aanpassingen in het echte leven om aan dit ideaalbeeld te voldoen.

Fake lijkt de nieuwe norm. Plastische chirurgie is al lang geen taboe meer. Maar, voor wie dat iets te ver vindt gaan is er nog facetune of Perfect365, dat zijn apps waarmee je een gezicht kunt aanpassen om het nieuwe onmogelijke schoonheidsideaal toch nog te behalen. Jukbeenderen iets omhoog, tanden glanzend wit en natuurlijk geen plooi, rimpel of onzuiverheden te ontdekken.

“De foto’s zorgen voor een onhaalbaar uiterlijk en laten de grens tussen werkelijkheid en fantasie verdwijnen”

Sander DuivesteinSogeti
View this post on Instagram

cozy 💗

A post shared by Kylie 🤍 (@kyliejenner) on

2. Onze aandachtsspanne is korter of toch niet?

Onderzoekers van de Technische Universiteit van Denemarken concluderen dat wereldwijd de aandachtsspanne van mensen korter wordt. Dat komt volgens hen door de hoeveelheid informatie die we krijgen voorgeschoteld. We hebben meer dingen om op te focussen, maar we focussen ons voor een kortere periode, schrijven ze in vakblad Nature Communications.

Experimenteel Psycholoog Stefan van der Stigchel zegt dat het klinkklare onzin is. Met bingewatchen op Netflix hebben we geen probleem. Ook is de gemiddelde kijktijd van video’s op Youtube 870 seconden, tegenover een magere 81 seconden op Facebook. Dit komt doordat we op Facebook vluchtig op zoek zijn naar informatie en korte content, terwijl we op Youtube ons meer verdiepen in een bepaald onderwerp. De korte kijktijden hebben meestal niets te maken met een korte aandachtsspanne, maar met een vrijwillige keuze voor een platform.

Maar het gevoel dat onze aandachtsspanne korter is dat ervaren we dus wel, echter is het omdat we veel en snel schakelen tussen verschillende apps, contacten en topics.

3. De druk om succesvol te zijn en actief te blijven

Social media presenteert een heel specifiek beeld van wat het is om succesvol te zijn. In een notendop zijn dat Instagrammable outfits liefst gefotografeerd op instagram-waardige locaties gecombineerd met een carrières als zelfstandige. Hard werken, dat ontkent niemand maar het ideaal is zeker niet in een kantoorbaan van 9-6 is. Veel jongeren willen een carrière als Influencer najagen. Voor sommigen heeft Instagram heeft er voor gezorgd dat er een druk is ontstaan om bijzonder te zijn – vooral binnen een beroep dat digitaal gewaardeerd wordt (zoals influencer / vlogger).

De ambities van de volgende generatie zijn een bevestiging van deze nieuwe trend. Affiliate marketing netwerk AWIN deed onderzoek onder een groep Britse elf- tot zestienjarigen. Het resultaat spreekt voor zich, het tweede en derde meest gegeven antwoord op de vraag: ‘Wat wil je worden als je groot bent?’ bleek ‘social media influencer’ en ‘YouTuber’.

Maak social media weer vermakelijk voor jezelf

De 2010s waren de proefperiode. De 2020s kunnen het decennium worden waarin maatschappelijke hervorming belangrijker wordt dan bewerkte foto’s met weggepoetste knokkels. Er zijn genoeg influencers die ook aandacht vragen voor onderwerpen die de wereld iets beter maken of mensen helpen, en niet alleen voor een product, merk of dienst.

Het algoritme geeft ons tenslotte content soortgelijk aan waar onze aandacht naar uitgaat. Kijk dus naar influencers en onderwerpen die je interesseren, die je grappig vindt, je inspireren of je een goed gevoel geven en laat al het andere voor wat het is.

Jonge kunstenaars en schrijvers kunnen zijn er genoeg en die geven niet alleen een kijkje in hun werk maar ook hun leven. Onderwerpen als zelfontplooiing, spiritualiteit, sociale druk, anxiety, autisme of ADHD worden uitvoerig besproken en ook politieke discussies zijn niet meer alleen voor Twitter.

View this post on Instagram

“Hoe en waar regel jij je drukwerk?” krijg ik ontzettend vaak gesteld. Ik snap die vraag, want als je totaal onervaren bent en bijvoorbeeld een print wil laten maken van een acrylschilderij wat je gemaakt hebt, komen er al snel allerlei termen op je af: CMYK, RGB, afloop, marges, dpi, steunkleuren, PMS en ga zo maar door. . Als je hiervan in paniek raakt, besef dan allereerst dat dit werk een BEROEP is en dat ook kunstenaar zijn een professie is waarvoor je soms meer moet kunnen dan ‘een beetje leuk tekenen’. Na die paniek kun je een aantal dingen doen: 1️⃣ Alles googlen en zelf uitzoeken (frustratie gegarandeerd, maar voor de slimmerds zeker haalbaar!) 2️⃣ Contact opnemen met een vormgever/dtp’er/student en het tegen betaling uitbesteden. Besef ook dat je een opmaakprogramma als Photoshop of InDesign nodig hebt om jouw werk drukklaar te maken. Dat is behoorlijk dure software en professionals hebben dit al. Prima afweging dus! 3️⃣ Ergens een korte dtp-cursus doen (misschien organiseer ik deze zelf ook wel in de toekomst. Of doe ik het digitaal via Instagram! Wie weet…) . Natuurlijk kan ik al deze termen uitleggen, maar die staan al overal op internet. Je moet dit zien als het wiskundige deel van creatieve beroepen; pixels gonna be pixels en CMYK gonna CMYK. Kun je echt heel weinig aan veranderen (behalve de instellingen hihi). . Je werk drukklaar maken is helemaal niet moeilijk, maar je moet een aantal dingen goed begrijpen. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van je werk consistent is en je niet voor vervelende verrassingen komt te staan als fletse kleuren, ongewenste witruimte of afgesneden tekst. . En ben je al zover en wil je weten hoe je een goede drukker vindt? Dat vertel ik je later! Ik post op dit account geen story’s, alleen eens per zoveel tijd een foto met informatie op mijn feed. Wil je daar niks van missen? Zet dan de postnotificaties aan! 💕

A post shared by Studio Stout | Artist (@studiostout) on

View this post on Instagram

In 2005 pleitte Geert Wilders voor een volledig verbod voor de Niqab. De niqab is de Islamitische gezichtsbedekking voor vrouwen waarbij alleen de ogen te zien zijn. Redenen voor het verbod zijn onder andere: het past niet bij het Westerse straatbeeld, beperking in communicatie en het zou een teken van onderdrukking en gevaar moeten zijn. Veertien jaar later op 1 augustus 2019 werd uiteindelijk een gedeeltelijk verbod ingevoerd. ⁠⠀ ⁠⠀ Niqabdragende vrouwen worden niet toegelaten in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. Doet ze dat wel dan riskeert ze een boete en kan ze zelfs tegen de grond worden gewerkt door andere burgers. Er klonk applaus toen dit verbod is ingegaan, want het werd al snel duidelijk wat de volgende stap zou zijn: de hijab. ⁠⠀ ⁠⠀ Ik draag zelf geen niqab, maar ik steun wel mijn zusters die ervoor kiezen om het te dragen. De niqab is net zoals de hijab een kledingstuk die je draagt vanuit een religieuze overtuiging. Als we dit verbod links laten liggen, omdat het "maar om een kleine minderheid gaat" dan maken we een grote fout. Meerdere Europese landen sluiten zich aan en hebben de niqabverbod ingevoerd. In Denemarken wordt er bijvoorbeeld al gewerkt aan een gedeeltelijk hoofddoekverbod. Wie weet wordt de hoofddoek na 15 jaar ook in Nederland verboden binnen het onderwijs? Hoe denk jij erover? ⁠⠀ ⁠⠀ #tegenniqabverbod #niqabban #antiislambeleid

A post shared by Rhaida | Content Creator 💖 (@diddyeltouny) on

Social media kan naast een platform bieden voor kunst en cultuur ook een stem geven aan velen die voorheen niet gehoord werden, dat is onmisbaar. We kunnen er, als we ons bewust zijn van die minpunten, op een positieve manier naar leren kijken.

Mijn tips om de negatieve effecten van social media te vermijden en ze positief te benaderen kun je hier lezen .

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: