Labels en hokjes definiëren niet wie wij zijn

Hokjes en labels zijn een algoritmische poging om mensen en de wereld om ons heen beter te begrijpen. We kunnen proberen binnen de hokjes te passen met labels als slim, mooi, creatief etc. Maar in hokjes denken terwijl niemand in slechts één hokje past (zelfs niet in twee of drie) dat werkt averechts. Te worden bepaald door een enkel kenmerk of stereotype, of een inherente complexiteit worden ontzegd kan vervelend, beperkend, en ontmoedigend zijn. 

Labels hebben een functie, ze kunnen perspectief geven in de mensen om ons heen en in onszelf. Echter zit er een subtiel verschil tussen een label aannemen als identiteit versus een label zien als een feitje of descriptief element van jezelf. Sommige labels of hokjes daar kiezen we voor en anderen worden ons opgelegd.

Voor sommige mensen is bijvoorbeeld hun woonplaats, culturele achtergrond, carriere, politieke voorkeur, religie, vegan lifestyle of welke voetbalclub ze supporten een onderdeel van hun identiteit, maar voor de ander is het puur een beschrijvend feit. Dat gaat ook op voor genderidentiteit, sekse en seksuele oriëntatie. 

Bij enige twijfel over de hokjes schromen mensen niet om te vragen met welk label iemand zich identificeert. Helaas worden die labels nog te vaak gebruikt om een vooroordeel of waardeoordeel te vellen om een mening te vormen op basis van dat kleine stukje informatie. 

Wat we delen is onze keuze

Het publiekelijk delen van bepaalde aspecten van je identiteit is iets persoonlijks, iets waar iedereen anders mee omgaat en daar moeten we allemaal respect voor hebben. 

De chanteurs die Nederland’s meest bekende en geliefde beauty vlogger en make up artist NikkiTutorials onder druk wilde zetten kregen een koekje van eigen deeg. Nikkie postte haar coming out filmpje op haar Youtube kanaal, wat inmiddels meer dan 13 miljoen volgers heeft. De vlogger wordt door iedereen gesteund en geprezen voor haar moedige manier van handelen. Het internet kroonde haar massaal tot Koningin en terecht.

Helaas gebeuren dergelijke chantage praktijken vaker. Volgens woordvoerder Simone Belt komen er bij Helpwanted.nl geregeld vergelijkbare meldingen binnen. bijvoorbeeld van mensen die afgeperst worden, omdat ze nog niet uit de kast zijn gekomen. 

Het onderwerp gender is de laatste twee jaar veelbesproken in tv programma’s, op social media en in tentoonstellingen in musea. Er wordt hard gewerkt aan awareness en er worden stappen gemaakt wat betreft support en inclusiviteit in het bedrijfsleven. Steeds meer merken besteden hier op hun eigen manier aandacht aan. 

Ook door rolmodellen zoals Nikkie kunnen anderen zich empowered voelen om te kiezen met wie ze welk aspect van hun identiteit willen delen en vooral wanneer. Daarnaast kunnen we allemaal proberen om het hokjesdenken los te laten. Hier zijn drie stappen om te beginnen:

1. Let op wanneer je in labels en hokjes denkt 

Begin bij jezelf. Bedenk wat een kenmerk van jezelf is maar niet definieert wie jij ben.  Wanneer denk je in een hokje als je een kenmerk van een ander te weten komt? En hoeveel waarde hecht jij zelf aan welke kenmerken die je jezelf toekent? 

2. Neem de complexiteit van labels in acht

Wat is slim en wat is creatief? Intelligentie en creativiteit uiten zich op verschillende manieren. Daarnaast zijn er een heleboel manieren om dergelijke karakteristieken uit te dragen. 

3. Externaliseer labels die niks bijdragen en laat anderen dat ook doen 

Je hoeft jezelf door geen enkel label te laten definiëren. We kunnen diagnose van een beperkingen, stoornis of ziekte hebben, maar we zijn deze labels niet. Ieder voert een eigen strijd tegen generalisering. We zitten allemaal wel in een hokje. Generatie hokjes, economische hokjes, gender hokjes, carierre hokjes,

Als we proberen labels los te laten en daarmee de druk om in een populair hokje te passen, — voor onszelf en anderen — dan kan die inherente complexiteit bestaan. Vrijheid betekent ook je authentieke zelf kunnen zijn, en meestal past dat niet in een enkel hokje. 

BRONNEN: GSA NETWERK, LUMI, COC, RTL, VICE

One thought on “Labels en hokjes definiëren niet wie wij zijn

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: