Romee draagt een aansluitende jurk met een tastbaar streeppatroon en een klein colletje. Fotografie: @jellien.nl MUAH: @mandyvisser_bridalhair_makeup Model: @romeetenhagenn

Rachel Lourens maakte voor haar afstudeerproject een bijzondere kledingcollectie die een oplossing biedt voor de modebewuste  blinde en slechtziende vrouwen in Nederland. 

Als je goed kunt zien heb je er waarschijnlijk niet eerder over nagedacht, maar het is niet altijd even makkelijk om te weten wat je koopt en hoe het staat als je minder of helemaal niet kunt zien. 

In een wereld waar inclusiviteit bespreekbaar is geworden, wordt de doelgroep blinden en slechtzienden nog compleet genegeerd in de mode-industrie. De 26 jarige Textielkunde student Rachel Lourens maakte voor haar afstudeerproject de SeeFeel kledingcollectie. De collectie helpt vrouwen met een visuele beperking om zelfstandig kleding uit te zoeken.  Maar hoe ontwerp je kleding voor mensen die het niet kunnen zien? 

Rachel wil kleding ontwerpen die maatschappelijk ook wat bijdraagt. “Ik koos voor blinden en slechtzienden omdat ik het Interessant vind om verschillende materialen te gebruiken en bijvoorbeeld de stof manipuleren om te zorgen dat het anders voelt met duidelijke, tastbare elementen.

De tekst op de kaartjes aan de kledingstukken is in braille en groot lettertype weergegeven – ook het maat label is in braille – en daarnaast wordt duidelijk aangegeven welke kleur het is. 

“Het ontwerpprocess is leuk omdat je aan andere eisen moet voldoen dan gewoonlijk. Met een strookje van stof geef ik aan wat de voor en achterkant is. Alle eigenschappen van de kleding snel en makkelijk voelbaar. Onderdelen van een setje hebben hetzelfde label zodat je door de textuur weet dat de kledingstukken bij elkaar passen.” 

Wegens een gebrek aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van visueel beperkten en mode heeft Rachel zelf onderzoek gedaan Interviews gehouden onder een focusgroep met 11 vrouwen uit de doelgroep. 

“In de collectie zijn voornamelijk donkere kleuren gebruikt, zodat vlekken niet gauw zichtbaar zijn. Uit de focusgroep kwam naar voren dat slechtzienden en blinden kleding soms vaker wassen dan nodig, omdat het lastig is om te weten of er een vlek op zit. De kleuren zijn echter niet alleen praktisch maar ook stijlvol: Marine blauw, bordeaux, turquoise en okergeel.” 

Rachel heeft het nodige veldwerk gedaan door te shoppen met vrouwen die visueel beperkt zijn om te zien hoe dat gaat. “Daarnaast heb ik met een blinddoek thuis rondgelopen om te zien hoe het is om je aan te kleden als je niets kunt zien. Vooral met basics was het lastig om te weten wat ik uit de kast pakte. 

Het maken van de SeeFeel kleding bracht voor de jonge ontwerper ook een stukje bewustwording mee, als ziend persoon realiseer je niet zo snel dat  winkels minder toegankelijk zijn voor blinden of slechtzienden. “Bij sommige grotere winkelketens kun je nog steeds met je hond geweigerd worden, ook al is dit bij wet toegestaan en dus wat mij betreft absurd.” Uit ervaring van blinden blijkt dat er niet genoeg tijd en aandacht besteed wordt als zij iets willen kopen. 

Rachel hoopt dat haar collectie ook meer bewustwording onder zienden brengt. “Als je blind bent betekent dat niet dat het je niet uitmaakt hoe je eruit ziet. Ik heb kleding gemaakt die ik zelf ook zou willen dragen, belangrijk was dat het stijlvol is en niet alleen maar praktisch.” 

Op 14 maart kun je de SeeFeel modeshow op de catwalk bij Fooddock in Deventer bijwonen. In de toekomst wil Rachel SeeFeel ook beschikbaar maken voor mannen en kinderen. “Mijn doel was kleding ontwerpen om een oplossing te bieden middels onderzoek en creatie, dat wil ik graag blijven doen. Ook wil ik voor andere bijzondere doelgroepen oplossingen vinden op het gebied van mode zodat mijn werk van maatschappelijke waarde blijft.”

Na de SeeFeel modeshow gaat Rachel op zoek naar een productiebedrijf zodat het betaalbaar gemaakt kan worden. “Het zou heel erg leuk zijn als ik mijn collectie in de beginfase bijvoorbeeld in conceptstores of pop-ups kan verkopen en hopelijk kan ik in de toekomst een samenwerking aangaan met een modeketen.” 

Net als Rachel willen wij bij Dam Writers graag dat er meer aandacht komt voor inclusiviteit van groepen die nog te vaak genoeg over het hoofd worden gezien. Wil je Rachel steunen bij het maken van de SeeFeel collectie, volg @SeeFeel2020 dan op Instagram of draag bij aan de collectie door te doneren via deze button: 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Advertisements

Leave a Reply